Geleceğe Dönüş Özel Sayfası – Back to the future
Geleceğe Dönüş 2
Kısa Özet:
İlk filmin sonunda Doktor Brown geleceğe gider. İkinci filmin başında bir hışımla geri döner. Doktor geleceğe gittiğinde Marty nin ailesinin başına gelen belaları görmüştür.
Doktor, Marty ve Jennifer’ı alıp 2015 yılına götürür. Birlikte ailenin karşılaşacağı problemleri çözmeye çalışırlar.
Olayları çözdüğünü zannedip 1985 e geri döndüklerinde mahalleyi bıraktıkları gibi bulamazlar.
Ortam değişmişmiş terör çağı diye adlandırılan bir çağ başlamıştır. Bunun nasıl olabileceğini anlamaya çalışmaları çok zor değildir.
Çünkü Biff zengin olmuştur. Anlaşılan o ki bu hengamede 2015 yılındaki Biff zaman makinesini kaçırmış ve 1985 den önceki bir zamana gitmiştir.
Marty nin kurnazlık yapıp satın aldığı Almanac dergisini de beraber götürüp kendisine vermiş olmalı ki Biff böylelikle zengin olabilir.
Yapılacak tek şey Biff e gidip dergiyi ne zaman aldığını öğrenmesi, sonra o tarihe gidip olayları tekrar değiştirmeleridir.
Filmin devamında adı hep PARADOX olarak çekilmiştir. Film süresi uzayınca mecburen ikiye bölmek zorunda kalmışlar ve böylece BTTF2 ve BTTF3 olmuştur.
Geleceğe Dönüş 3 de değiştirilen Senaryolar:
- Doktor Jennifer daha kendisine soru sormadan uyutma cihazını kullanacaktı.
- Jennifer 2015 de gelecekteki evine girdiğinde evliliklerine dair bir resim görür. Bu resim canlı bir video çerçeve olarak görülecekti.
- Yaşlı ve genç Biff 1955’de mezuniyet partisinin düzenlendiği yerin park alanında karşılaşacaklardı.
- Marty’nin spor dergisi Almanac’ı yaktığı ve postacının geldiği sahne okulun futbol sahası olması fikriydi.
Geleceğe Dönüş 3
İkinci filmde Marty nin hatası sonucu oluşan paralel zamanı yok etmek için 1955 e tekrar giden ikili Almanac dergisini yakarak Biff in eline geçmesini önler. Hatırlarsanız 1955 de saat kulesine yıldırım düşüyordu. Hava koşullarının böyle olduğu bir durumda Marty arabadan inmiş yerde Almanac dergisini yakıp yok ederken Doktor arabayla havada rüzgardan kaçınarak arabayı indirmeye çalışmaktadır. O sıra Arabanın üzerine yıldırım düşer ve puff Doktor arabayla birlikte kaybolur. Havada biraz duman ve sarı değişik gizemli bir iz bırakır.
O anda kendinizi anlık olarak Marty’nin yerine koyduğunuzda durum baya üzücüdür. Filmi ilk izlediğimizde hepimizin aklına doktorun ölmüş olabileceği geldi. Üstelik Doktorun yok oluşu Marty nin hatası yüzünden olmuştu. Doktor ölmüş müydü? ölmediyse nereye gitmişti? Neyse ki bu sahneyi bu şekilde bitirip 3. filmi bekletmemişler akıllıca bir ipucu vermişler. Marty o yağmurlu havada yolda şaşkın şok içinde beklerken gizemli bir araba gelir ve Marty ye bir mektup uzatır. Mektup 1885 den geliyordur..! Nası ya… Doktor ölmemiş…
Geleceğe Dönüş 3 de Değiştirilen Sahneler:
- Marty’nin 1885’e değil de 11 Nisan 1888’e gitmesi fikri.
- Marty’nin büyük dedesi Seamus’un evli olmaması, Lorraine’e benzeyen barmen bir kızın Seamus’a aşık olması fikri.
- Doktor 1885 de Clara ile tanıştıktan sonra Biff tarafından vurulması sonrası Claranın Marty’ye mektubu yollaması.
Geleceğe Dönüş 4
Geleceğe Dönüş 4 çıkacak mı diye düşünenler için şunu söylemeliyim ki. 1991 de üzücü bir durum yaşanır. Michael J.FOX a Parkinson teşhisi konmuştur. Aslında hastalığın başlangıcı daha öncelere dayansa da Michael belki durumu anlamadı belki sakladı bilmiyorum. 3.filmde bu hastalık kendini şöyle gösteriyordu; Biff at üstünde Marty yi yakalamaya çalışırken Marty koşuyor ama hafif topallayarak koşuyordu. Bu durum izleyenlere garip gelmese de nedenini bilip tekrar izlediğinizde ne demek istediğimi anlayacaksınız. Michael J. Fox daha sonraları hastalığını gizlemiş ve ancak 1998 yılında halka açıklamıştır.
Yönetmen Zemeckis 3. film biter bitmez 4. film çıkacak mı diye soracak olanlar için cevabı şu t-short’leri yaptırarak vermiştir.
Geleceğe Dönüş Kısa Film (2015)
4 çekilmeyecek desek de 2015 yılına ait kısa bir film çekilmiştir.
2015 senesinde filme özel olarak Doktor Emmett Brown rolü ile çekilen bu kısa filmde uçan araba ve kaykay teknolojilerinin atom enerjisini kullanmasından ötürü 2045’te nükleer bir felakete yol açacağı konu alınmıştır. Bu durumu önlemek tabi ki Doktor un işidir. Doktor zamanda yolculuk yaparak bu teknolojilerin oluşumundan öncesine gider ve teknolojileri baltalar. Bu yüzden günümüzde uçan arabalarımız yoktur. 🙂
Filmin adı: Back to the Future – Doc Brown Saves the World Geleceğe Dönüş – Dr Brown Dünyayı Kurtarıyor
Bu kısa filmin Dublajını ve alt yazılısını bulamadım. Ama filmi merak edenler için:
https://www.facebook.com/watch/?v=940154066337966
Back to The Future Belgeselleri
Geleceğe Dönüş ile ilgili iki adet süper dehşet belgesel var.
- The movies that made us
Bir bölümlük belgeseli Netflix de bulabilirsiniz. Ben izledim özetle filmin senaristi Bob Gale ve Yapımcı Kevin Canton filmden bilgiler veriyor.
- Expedition: Back To The Future
Normalde BlueTv de yayımlanan bu diziyi “Expedition Back To The Future Türkçe” diye yazarak arattırırsanız korsan izleyecek yerler bulabilirsiniz.
Ben izledim Türkçe altyazılısı olduğu gibi Türkçe Dublajı da mevcut. 4 bölümlük bu belgeseli izlemenizi tavsiye ederim. Doktorla başlayacak yolculukta neredeyse tüm oyuncular yer alıyor.
Geleceğe Dönüş Ekstra Bilgiler
DELOREAN
John Zachary DeLorean General Motors da şirket yöneticilerinden biriyken 1973 yılında hayalinde olan spor otomobili yapma teklifinde bulunur.
Şirket bu teklifi reddedince istifa eder ve kendi imkanlarıyla hayalini 1981 senesinde gerçekleitirir. John un yapacağı otomobilin ismi DMC-12 olacaktır.
Yapımına başlanan otomobil ilk etapta 400 adet üretilecekken John uyuşturucudan dolayı mahkemelerde yargılandı. Bu etapta Deloran için ingiliz hükümetinin yardımı ile İrlanda’da bir fabrika kuruldu. Burada mevcut motor sistemi değişti ve işçilik de kalite biraz düştü. Araç 83 e kadar piyasada başarı kazanmış olsa da John elindeki parayı bu süreçte kaybetti. Şirket iflas etti ve 1983 senesinde John hapse girdi. o zamana kadar 9000 e yakın araç üretildi ve bu araçlardan 7 tanesi Universal Stüdyo tarafınan satın alınarak 1985-90 arası 3 filmde rol alınca aracın satışları tekrar patlama gösterdi.
DELOREAN ÖZELLİKLERİ
Araba iki farklı şekilde üretildiği için bilgiler farklı yerlerde farklı çıkacaktır.
► Teknik Özellikler
- Toplamda 8975 adet üretilmiştir.
- 6 silindirli PRV Renault motoruyla 140-170 beygir güç ve 200 küsür nm tork üretmektedir.
Bu haliyle 100km hıza 8.8 sn de çıkmaktadır. - Motor hacmi 2849 cc
- ABD emisyon yasaları nedeniyle katalitik konvertör eklenmesiyle gücü 130 beygire düşmüştür.
- Araba gövdesi, Italdesign’da Giorgetto Giugiaro tarafından tasarlandı.
- Arabanın ağırlığı komple çelik olmasına rağmen 1244-1288 kg dir.
- Azami Hızı 210 km/h.
- Uzunluk: 4.26 metre, Genişlik 1,99 metre, Yükseklik 1,14 metre
► DMC-12 de bulunan 12 rakamı, araç 12bin dolara mal edilmesi planlandığından dolayı verilmiş bir isimdir.
► Arabanın üreticisi John Zachary DeLorean 1983 de FBI tarafından uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştır. Filmin sıkı hayranı olan John, Gale ve Zemeckis e mektuplar göndermiş aracını kullandığı için mutluluğunu ifade etmiştir.
►Üçüncü filmde kullanılan delorean filmin sonunda gerçek bir tren tarafından gerçekten parçalanır.
Resimde hatıra fotoğrafı çekmek isteyen ekip ile delorean parçaları görünüyor.
Bu delorean daha sonra universal pictures tarafından özenle birleştirilir. 😱 Birleştirilen delorean şimdi bir koleksiyoncu tarafından bir garajda tutuluyor.
► Abd de 1985 yılında çıkan deloreanların ibresi 85 i geçemez.
Filmle İlgili Beyni Tırmıklayan Sorular:
- Marty, 1955 yılındaki partide Johnny B. Goode şarkısını söylüyor. Şarkı 1958 yılında Chuck Berry tarafından yazılacağına göre 1958 de şarkı yine piyasaya çıkıyor mu? Çıkıyorsa o partidekiler ya da grup üyelerinden biri, “Lan ben bu şarkıyı bir yerden hatırlıyorum” demiş midir acaba?
- Lisede birdenbire ortaya çıkan ve 1 hafta boyunca okulu birbirine katan 17 yaşındaki gizemli genç ileride aileye çocukları olarak tekrar gelecek. Bu benzerliği görüp bu işi tuhaf karşılamayacaklar mı? Marty 1955 e gittiğinde geleceğe geri dönmeden ailesine “bir gün çocuğunuz olursa ve oturma odasındaki halıyı yakarsa ona kızmayın olur mu” diyor. Bu saçma bilgi akıllarında kalmışsa ileride halı yandığında ne düşünecekler acaba? Ya da hayatları değişen ailenin öyle bir halısı olacak mıdır o da farklı bir soru.
- Doktor Delorean ı uzaktan kumanda ile uzak bir noktaya götürür. Marty ye olanları videoya almasını söyler. Marty “Ne olacak doktor der” Doktor “Hesaplarım doğruysa saatte 88 mile ulaşınca çok farklı olaylar göreceksin der.” ve uzaktan kumandadan basar gaza. Araba üstlerine doğru gelmektedir fakat geri adım atmazlar. Peki doktor mesafeyi yanlış hesaplamış olsaydı ne olacaktı? Tüm emekler bok olacak Doktor ile Marty niyazi olacaktı. Lan doktor madem böyle bir halt yedin zaman makinesi icat ettin arabayı neden üzerine sürüyorsun biraz öte git oradan çek ama değil mi 😬
- Doktor 1955 de Marty yi Düşecek olan yıldırım ile 1985 e gönderecektir. Buna göre arabaya bir kanca ve saat kulesine de bir tel gerer. Araba tam yıldırımın düşeceği noktada 140 mil yapmak zorundadır ve kanca tele değmesi lazımdır. Doktor bunca karışıklığa bağlı olarak bir hesap yaptığını söyler ve der ki ileride start çizgisi göreceksin der. (Doktor Start çizgisini de Marty’nin gözüne sokarcasına hayvan gibi yazmıştır. Hatta Start yetmemiş Start Line diye de uzatmıştır.) Bu start çizgisine geldiğinde kancayı tak bekle tam alarm çaldığında gaza bas der. Fakat Marty arabayı çalıştıramaz ve 20 sn sonra ancak araba çalışır. Doktor hesabı yanlış mı yapmıştır? 20 Sn önce gaza bassaydı Marty sadece Tele takılıp göt mü olacaktı.
Aslında bu sahnede doktor kancayı tele takınca uzamalı bir telden yapsaydı, araba giderken kanca telde bir müddet takılı kalır ve işi garantiye alırdı. Fakat çekimler stüdyoda yapıldığı için ileride yol yoktu bunu düşünseler de uygulamaya koymadılar diye düşünüyorum. Ayrıca ikinci filmin sonunda araba havadayken arabaya yıldırım çarpar ve Doktor yine durduğu yerde zamanda yolculuk yapar. Acaba boşa mı kanca düzeneği kurdular belki de teli bağlayıp bekleselerdi yıldırım düşünce Marty yine zamanda yolculuk yapabilirdi.😬 - Biff Zaman Makinesini çalar ve 2015 den yola çıkıp Almanac dergisini 1955 deki Biff e verir. Sonra 2015 e geri döner. Biff dergiyi 1955 deki kendisine verdiği için döneceği nokta Biffin zenginleşmiş olduğu nokta olması gerekirdi. Biff geleceğe döndüğü zaman artık orada olmaması kaybolması ve gerçekteki Biff in malikanesinde falan olması gerekirdi. Gerçi gerçekliğin yavaş yavaş kaybolduğunu düşünürsek zaten Biff döndüğü noktada arabadan iniyor ve ölecek gibi oluyor ve sanırım kayboluyor. Sanırım Biff döndüğü noktada Doktor ve Mary nin etrafındaki hayat değişse de onlar bir şey anlamıyor. Yani 2015 de biraz daha ortalarda dolansalar belki durumu göreceklerdi. Ama onlar da o noktadan 1985 e gidiyor. (Bu arada itiraf edin hepimiz o almanac dergisini alıp hayalimizde milli piyangodan sayısal lotodan falan zengin olmadık mı 😬)
- Doktor Marty yi 1955 den 1985 e yıkdırım yoluyla geleceğe göndermişti. Fakat durumlar çıkmaza girince Marty aynı noktada bulunuyordu ve Doktora koştu. Doktor Marty yi görünce bayıldı ve Marty onu evine götürdü evinde ancak durumun farkına varabildi. Peki İlk giden Marty ona mektup yazmıştı da Doktor mektubu yırtıp atmıştı. Doktor bu durumda bu mektubu bulamamış ve bu nedenle çelik yelek giymemiş haliyle gelecekte ölmesi gerekecekti. (Tabi ikinci Marty bunu ona söylemediyse)
- Filmin sonunda zaman makinasına tren çarpar ve yok olur. Marty Jennifer ı almaya gider ve alır birlikte zaman makinasının parçalarına bakmaya giderler. O anda ortada tren yokken bariyerler kapanır. Hadi bu sahne havalı olsun diye mantık aramıyoruz ve Doktor tren yolundan çıkagelir. Doktor treni zaman makinasına çevirmiştir. Ama şu detay var. Delorean a tren çarpmasaydı doktorun treni çarpacaktı. Neyse daha sonra tren uçmaya başlar ve havalı bir şekilde gözden kaybolur. Peki tren madem uçuyordu neden doktor artislik yapıp raylarda seyahat etti 😀 O sırada başka bir tren orada olsa çarpışabilirlerdi. Bunu nasıl göze alabildi?
Filmde Pek Bilinmeyen Detaylar:
- Transistör Detayı: İkinci filmde Arabaya yıldırım düşmesi sonucu arabanın akım kapasitörüne gücü yöneltecek mikroişlemci yanar. Bu mikro işlemci, çoğu elektronik devre gibi içinde transistör barındırır. Transistörün icadı 1947 yılındadır. Transistör ilk bulunduğunda küçük bir yapısı yoktu ve vakumlu cam lamba şeklindeydi. 1885 deki doktor 1985 e kadar yaşamış ve zaman makinasını yaptığı için 1955 deki doktordan daha tecrübelidir. Doktor devre şemasını 1955 de yaşayan hali için 1955 deki komponentler kullanılacak şekilde çalışmasını mektuba çizer.
1955 deki doktor henüz zaman makinesini icat etmemiş olduğu için bu şema yardımı ile çipi yenilemeye çalışır. Tabi 1985 deki zaman makinesinde mini transistörler çipler bulunurken 1955 de vakum tüpü gibi eski teknoloji ürünler kullanmak zorundadır. Resimde görüldüğü üzere bu malzemeler arabanın kaputunun içine sığamaz ve ancak üstüne yerleştirilir hatta buraya da zar zor sığar.
Resimdekiler muhtemelen 1950 li yıllarda radyolarda kullanılan vakumlu lambalardan ibaret.
Aslında o yıllarda ufak transistörler de yeni yeni bulunuyordu ama demek ki o seneler satışa sunulmamış.
Doktor Brown 1885 de Deloreanın çipi yerine yeni çip yaparken. Aşağıda ise lamba transistörün ışıkları yanarken ve sağda detaylı inceleyebileceğiniz resimler ekledim.
Analog teknoloji ile transistör yerine lamba kullanılmış delorean 3. filmde geleceğe giderken ilk iki filmdeki gibi mavi ışıkları mavi alev yerine sarı renk hakimiyet kurar.
Burada filmi bu detaylara uyarlamak bile çok ince bir düşüncenin eseri değil midir a dostlar 😬 - Johnny B. Goode Detayı: Zemeckis, Johnny B. Goode şarkısının çalındığı bölümleri filme uymadığını düşündüğü için kesecekti. Fakat ön gösterimde bu sahneler izleyiciyi büyülediğini gördüklerinde bu fikrinden vazgeçti.
- Johnny B. Goode Detayı 2:Marty 1955 de Mezuniyet Partisinde çalmış Johnny B. Goode isimli parçayı çalarken gruptan biri telefonla Chuck isimli birini arayarak ahizeyi Marty nin çalmış olduğu parçaya doğru tutar ve “Chuck yeni bir parça arıyordun şunu dinle” der. Ayrıntıyı bilenler için güzel bir göndermedir. Chuck Berry, Johnny B. Goode isimli parçayı 1958 de yazmıştır!
Tabi Marty şarkıyı 1955 de söyleyince sonrasında şarkıyı yazabildi mi bilinmiyor. 😬
- Görsel Detaylar: İlk filmde 1955 de Marty Gitar çalarken elinin yok olduğu sahnede Marty nin eli kaybolurken elinde yuvarlak bir delik görülüyor. Bu sahne elde olan imkanlar ölçüsünde ancak bu şekilde çekilebilmiş ve zaman yetersizliğinden tekrarı denenememiştir. Film ekibinin daha iyi olabilirdi dediği sahnelerden biri budur.
Ayrıca filmdeki yıldırım gibi sahneler o dönem 3d teknolojisi yaygınlaşmadığı için çizim tekniği ile yapılmıştır.
Bulut sahneleri elyaftan yapılmıştır. - Filmin Devamı Nasıl Gelişti: İlk film çekilirken sonraki filmler planlanmamıştı. Yani 1. film son film olarak kalacaktı. 2. ve 3. filmler ise arka arkaya çekildi.
- Dördüncü Seri Çıkacak mı: 4. film çekilecek mi sorusuna Gale, kesinlikle böyle bir filmin çekilmeyeceği yönünde oldu. Ayrıca Parkinson hastalığına yakalanan Marty olmadan 4. filmin asla mümkün olmayacağını da ekledi.
- Doktorun İsmindeki İnce Detay: Filmde Emmett Brown ismindeki Emmett (Emit) Time kelimesinin tersidir. Ayrıca Emmett in bizim pek bilmediğimiz ikinci ismi vardır ikinci ismi Lathrop dır ve bunun da tersi zamanda bir geçiş yolu niteliğindeki Porhtal dır.
- Amfi Detayı: Marty ilk filmin başında “CRM114” etiketli amfinin anahtarını çevirerek amfiye güç verecektir. Bu, Stanley Kubrick’in Dr. Strangelove: Or How I Learned to Stop (1964) filmindeki B-52 Bombardıman Uçağı üzerindeki kurgusal radyo sistemine bir göndermedir.
- Doktorun Evi Detayı: 1955 de Doktor Brown bir malikanede oturmaktadır. 1955 den önceki bir zamanda Doktor, malikaneyi bir deney sırasında ateşe verir ama söndürürler. Bu bilgiyi kesilen bir sahneden alıyoruz. (1955 de Saat kulesine kablolar bağlayan doktoru gören polis söylüyor: Bkz) 1955-1985 arasındaki zamanda bizim çılgın doktor yine deneylerine devam ediyor ve bu sefer malikaneyi komple yakıyormuş. Bunu da ilk filmde ilk sahnelerde duvarda asılı olan gazete sayfasından anlıyoruz.
Bu sebeple 1955 deki sahnede görmüş olduğumuz göt kadar garaja taşınıyor ve orada yaşamaya başlıyor. Hatta 1955 de garajın üzerinde 1946 yazar ve 1985 deki sahnelerde 1940 olacaktır. Yönetmen bunu neden böyle düşündü derseniz, Belki malikaneye kira parası vermekten kurtulmuşlardır ve garajın prototipini daha yakın bir lokasyona kurup çekimleri burada yapmak istemişlerdir diyebilirim.
- Jennifer Detayı: Bttf1 de Marty nin sevgilisi Jennifer rolünü Claudia Wells oynarken Bttf2 de Elisabeth Shue getirildi. Claudia nın annesi kanser olmuştu ve Claudia annesinin yanında olmak istemişti. Filmin devamı niteliğindeki aynı sahneler bu sebeple iki kez çekilmek durumunda kalındı. Bkz. Ama iki kız da birbirine öyle çok benziyordu ki çoğu seyirci bu farkı anlayamadı. Elisabeth Shue bu filmden sonra bir sürü filmde rol alsa da Claudia 2008 e kadar yani 23 sene hiç bir filmde rol almadı. (Bir oyuncunun kariyerini geliştirmek ve parlamak için en şanslı olduğu dönemde annesinin yanında olan Claudia Wells e sırf bu nedenden ötürü hayran kalmamak elde değil! Helal olsun Claudia)
- Crispin Glover Detayı: Marty nin babasını canlandıran Crispin Glover (George McFly) devam filmlerinde kendisine yapılan teklifi kabul etmemiş BTTF2 ve BTTF3 de rol almamıştır. O yüzdendir ki senaryoya baktığımızda paralel zamanda Biff Lorreine ile evlenir ve George i öldürür. Diyeceksiniz ki paralel evren karmaşasından sonra 2015 de George şekilli güneş gözlüğü ile annesiyle eve giriş yapıyor. o kim? Sıkı durun! Jeffrey Weissman evet plastik makyaj ile Jeffrey, Crispin Glover’a yani George a benzetilmiştir. BTTF2 de bu yüzden aşağıdaki resimdeki sahnenin arkadan çekilmiş halini izleriz. Ayrıca 2. filmde 1. filmden sahneler kullanıldığı için bu yokluğu hissetmedik bile. BTTF 2 de ise George plastik makyaj da olsa ekstra tanınmasın diye hastalığını tepe takla saçları sarkacak şekilde tanınmayacak durumda vermişlerdir. Crispin Glover daha sonra bu sahneleri izlediğinde kızsa da 1 kişi için koskoca emek boşa gidecek değildi ya film onla ya da onsuz çekilir. Yine de Crispin Glover Universal Studio ya dava açar. Universal Studyo davanın maliyetli olacağını ve uğraştıracağını düşündüğü için Glover ile anlaşma yoluna gider. 760bin dolar ödeme yaparak davayı geri çektirir. Böylece Glover filmde oynamadığı halde, oynadığı ihtimalinde alacağı miktardan daha fazlasını almış olur. Bu konuda bilmediğim ek bir husus yoksa Crispin Glover ayıp etmiş diyebilirim.
Ek bilgi: Glover’ın filmdeki performansı hakkında yorum yapan Zemeckis “George McFly’ın tavırları, elleriyle yaptığı hareketler, hepsini Crispin üretti. Yönetmen olarak görevim Crispin’i dizginlemekti, çünkü karakteri yaratacağım derken zamanın yüzde ellisinde kendini kaybediyordu” dedi. 1. filmin bir sahnesinde George ve Marty George un evinin önünde konuşuyorlardır. Marty George’u ikna etmeye uğraşırken. George yapmış olduğu hareketler ile bir o yana bir bu yana gitmekte ve kamera açısının sürekli dışına çıkmaktadır. Yönetmen bu durumu Crispin’e anlatmaya çalışsa da Crispin Glover inatçıdır ve yorumu şöyle olacaktır. “Filmdeki karakter bunu yapmak istiyorsa bunu yapar.” Bu inatlaşmanın sonucunda sırf çekimler yapılabilsin diye Crispin Glover ın durduğu alana kare bir alan yapılır ve o alandan çıkmaması sağlanmış olur. Hahaahahaİşte görüyorsunuz filmde bilmediğimiz ne ayrıntılar ve emekler çıkıyor değil mi. Bu filme böyle ince detayların yoğunluğundan dolayı ayrı bir hayranlığım var.
- Jaws Detayı: Bttf2 de Jaws filmine gönderme yapıldı. Film 1989 da çekildiğinde Köpekbalığını konu alan Jaws filmleri serisi toplamda 4 taneydi. Kısa sürede 4 film çekilince önümüzdeki 30 sene içinde 15 tane daha film neden çekilmesin diye filme eklenen komik fikrin sahibi, aynı zamanda Jaws ın da yönetmenliğini üstlenen Steven Spielberg den başkası değildi. Tabi bu komikliği hepimiz Jaws a odaklanarak kaçırdık. Resme bakarsanız Jaws ın kaçıncı filminin sinemalarda olduğunu göreceksiniz.
- Paradox Detayı: Geleceğe dönüş 1 den sonra bir devam filmi çekilmesi aslında planlarda yoktu. Ancak gelen tepkiler yüzünden stüdyoyla tekrar anlaşıldı ve ikinci bir film yapılmaya karar verildi. Bu filmin adı da PARADOKS olacaktı. Filmin konusunu yazdılar ve senaryo uzun gelince filmi ikiye bölmek zorunda kaldılar. Paradoks ismi de iptal oldu BTTF2 ve BTTF3 olarak devam edildi.
- Yüzüklerin Efendisi filminin başrol oyuncusu Elijah Wood çocukken ilk defa rol aldığı film geleceğe dönüş 2 dir.
- TO BE CONTINUED…> Filmin sonunda yazan to be continued yazısı sinema versiyonlarında yoktu. Çünkü filmin devamı çekilmesi planlanmamıştı. Tepkiler üzerine filmin devamına senaryo yazılmaya başlandığında, o sıra çıkacak olan VHS kaset versiyonlarına bu ibareyi eklediler. Michael J. Fox bu ibareyi ilk gördüğünde şaşırmış, nasıl yani film devam mı edecek ben oynayacak mıyım diye menajerini arayarak kendisini teyit ettirmiştir.
- Oyuncuların Birden Çok Karakterde Rol Alması: Filmde oyuncular farklı yıllara ait 4-5 farklı karakteri canlandırıp yüzlerce makyaj sürecinden geçmişlerdir.
Mesela ikinci filmde 2015 e gittiklerinde Marty nin oğlunu da kızını da Marty canlandırmaktadır.
3. filmde1885 deki Seamus McFly neredeyse faklı bir kişi olmuş. Ama özellikle 2. filmde kızı Marlen karakterini gördüğümde gerçekten kopmuştum puhahhahah
- Açılış Sahnesindeki Saatte Doktorun Sahnesine Gönderme: Geleceğe Dönüş 1 de filmin açılış sahnesindeki saatlerden Saatlerden biri, Harold Lloyd’un 1923 yapımı Safety Last isimli sessiz filmindeki ünlü saat sahnesine bir göndermedir, saate dikkatli bakınca saatten sarkan bir adam görülüyor. Aynı filmde doktorun da benzer şekilde Hill Valley saat kulesinden sarktığı bir sahne var. Dikkat ederseniz bu iki aktör de soy isimleri aynı! Ama akraba değiller. 🙂
- Karede Kid: 1984 yılında Karete Kid ile tanıdığımız Ralph Macchio Geleceğe Dönüş Filminin seçmelerine gitmişti.
Marty rolüne taliplenen Ralph ABD aksanıyla konuşmaması nedeniyle rolü kaybetti.
- Paralel Zamanda: Biff zengin olduğunda Gökdelenin önünde çekilecek sahneler gerçekten gökdelende çekilmemiştir. Universal Stüdyonun kurduğu Hill Valley de ve Adliye binasının saat kulesinin merdivenlerini kullanarak tepesine Biff Tanenes yazılı maket kurularak çekilmiştir. Gökdelen de ayrı yerdedir.
- Clint Eastwood Detayı: İkinci filmde Biff in zengin olduğu 1885 in alternatif zamanında Biff jakuzide keyif çatarken Clint Eastwood un “Bir Avuç Dolar” filmini izlemektedir. Sahnede Eastwood vurulur ama içine gizlediği demir sayesinde ölmez. Bttf3 e baktığımızda Marty 1885 e gittiğinde ismini sorduklarında kednini Clint Eastwood olarak tanıtmaktadır. Hatta Tannen ile düellosunda Clint Eastwood sahnesini kullanır ve ölmez.
- İkiz Çam/Yalnız Çam: Filmi izlerken çoğu insan bu detayı fark etmemişti. 1985 de alışveriş merkezinin adı “ikiz çamlar alışveriş merkezi” dir. Marty 1955 e gittiğinde alışveriş merkezine ismini veren ikiz çamdan birini yanlışlıkla arabayla ezer. 1985 e tekrar döndüğünde alışveriş merkezinin isminin yalnız çam alışveriş merkezi olarak değiştiğini görürüz.
- Billy Zane Detayı: Bttf1 ve Bttf2 de Biff in çete arkadaşlarından Billy Zane isimli aktörün ilk filmidir. Kariyeri parlayan Billy daha sonra bir çok filmde rol alır. Ama biz bu aktörü en çok 1997 de çekilen Titanic filminden biliyoruz.
- Filmin Girişindeki Saatler: Geleceğe Dönüş Filminin Girişindeki saatler ilk zaman filmdi olan 1960 yapımlı The Time Machine filminin girişi ve içeriğinden alıntıdır.
- Zaman Makinası Tasarımı: DeLorean’nin arkasında bulunan plutonium koyulacak yer var ya oranın alt kısmı Dodge Polaris’in teker kapağıdır.
- Delorean ibresi normalde 95 MHP ye kadardır.
ABD yasalarına göre 1985 de çıkan Delorean ların ibresi 85 e kadar çıkar. Bu yüzden kimse zamanda yolculuk etmeye kalkamaz. 😬
- Kahve Makinası: Geleceğe dönüş 2 de yakıt bulmak zor olmasın diye Doktor zaman makinasına Mr. Füzyon yapar. Bu yemek artıklarını nükleer enerjiye dönüştüren bir reaktördür. Fakat bu cihaz o zaman ki Krups marka modern kahve makinasından bozmadır. 😀
- Marty Kendisini Kazıklar: Almanac’ın fiyatı 32,19 Dolar. Sizce Marty bunu nasıl alıyor?. Dikkat ederseniz parmak iziyle ödüyor. Böylelikle 47 yaşındaki Marty’nin banka hesabından çekilmiş oluyor. Adam kendini soymuş oldu 😀
- Boğulma Sahnesi: Marty 1885 yılına gider gitmez Buford Tannen’a bulaşır ve Tannen ve ekibi Marty yi yakalayıp asmak için mahkeme binasına halat gererler. Marty asılırken gerçekten boğulma tehlikesi geçirir. Rol mü değil mi olayı anlayamazlar ve direkt müdahale edemezler. Birkaç dakika havasız kaldığı için bu olay parkinson hastalığının tetikleme sebebi olarak da görülüyor.(Kaynak) Bttf3 1990 da çekilmiş ve Marty 1990 da parkinsona yakalanmıştır. (Halktan 8 sene gizlemiştir.)
Kendi yorumum: Bu bir efsane olabilir tabi. Çünkü şöyle bir detay da var; Marty nin filmdeki Parkinson olduğunun belirtilerini gösteren bir sahne şöyle gerçekleştiğini söyleyenler de var boğulmadan bir önceki koşma sahnesindeki sekerek koşma kısmı. Önceki sahnede parkinson detayı varsa boğulma Parkinson’u tetiklemiş olmayabilir.
- Saat Kulesi Ne Kadar Çalıştı: Adliye binasındaki saat toplamda ne kadar çalışmıştır? 5 Eylül 1885 de saat 20.00 de açılıyor ve 12 Kasım 1955 saat 22.04 de saate yıldırım düşüyor ve saat o zaman duruyor. 2015 e gittiğinizde de çalışmadığını görüyoruz. Yani 70 sene, 2 ay, 7 gün, 2 saat, 4 dakika.
- Sürekli İsmi Değişen Geçit: Bttf 3 de doktor clarayı kurtardığı için tren geçidinin ismi Clayton olacakken Shonach oluyor. 1885 deki son sahnede Marty yani oradaki ismiyle Clint Eastwood Tannen ı haklayınca herkes tarafından tanınıyor. Akabinde geleceğe dönmek tren raylarını kullanıyor. Tren vadiye düştüğü için içinde Clint Eastwood olduğu için geçidin adına Eastwood adını koyuyorlar. (1985 e döndüğünde sağdaki tabelaya bakınız EASTWOOD GEÇİDİ yazar)
- Used Cars Detayı: Geleceğe Dönüş filmi çevrildiği sıralarda yönetmenin ve Senaristin birlikte iş yaptıkları diğer dizisi Used Cars çekiliyordu. O yüzden göndermeler yapıldı.
Hatta Used cars dizisindeki Deborah Harmon isimli oyuncuyu filmin başında tv spikeri olarak görüyoruz.
- For Mary Plaka Detayı: Filmin ilk sahnelerinde Marty ile Jennifer caddede yürürken arkalarından geçen arabanın plakasına dikkat ettiğimizde plaka yerine “For Mary” yani Mary için yazıyor. Bu Frank Marsall tarafından asistanı Mary Radford’a bir jest niteliğinde.
- Biff Tannen Ayrıntısı – Thomas F. Wilson Biff Tanen’ın soyadı şu konu üzerine filme dahil olur: 1978 yılında Gale ve Zemeckis’in I Wanna Hold Your Hand filmini çekmişlerdir. Nef Tanen Filmin senaryo toplantısında Zemeckis ve Gale’e saldırgan bir tutum göstermişti. Paramount stüdyosu yöneticisi (Yahudi) Nef Tanen, filmin senaryosunu Yahudi karşıtı olarak etiketlemişti. Bu film Zemeckis’in ilk yönetmenlik denemesiydi. Film para kazanmasa da Steven Spielberg Zemeckis in yanında durmuş ama Nef Tanen eleştirileri filmde olumsuz bir hava yaratmıştır. 1985 senesine gelindiğinde Pisliğin teki olan Biff in soyadını Tanen koyarak Nef Tanen den profesyonelce ve çok zekice intikamını almışlardır.En büyük ayrıntılardan biri; Biff Tanen tiplemesi ABD başkanlığı yapmış olan Donald Tramp dan geliyor. Evet şaka değil bu Donald Tramp siyasete girmek istemekte, ününü inşaat sektöründe yaptığı binalardan almaktadır. Gale nin demesine göre, Biff ve Trump’ı karşılaştırmak için Biff’in kendi portresinin önünde kendini beğenmiş bir şekilde durduğu sahneye atıfta bulunuldu.
Biff’in zaman kırılması ile oluşan paralel zamanda zengin olduğu o dönem hükümet üzerindeki kontrolü ve Amerika’nın yaşayan en büyük halk kahramanı olarak görülme arzusu, şehri yozlaştırdı. Biff’in Trump’a olan benzerliği fiziksel görünümünü bile içeriyordu. Hatta şimdilerde daha bir benziyor Yaşlı Biff’in kalitesiz saç modeli, Trump’ın kombinasyonuna bire bir benziyor. Geleceğe Dönüş, Trump başkan olmadan önce yayınlanmasına rağmen film gerçekten geleceği görmüş! Michael J. Fox, The Guardian ile yaptığı bir röportajda Trump’ın başkanlığını Biff’in Hill Valley’i nasıl yönettiğiyle karşılaştırdı. İzleyiciler artık farkına vardıklarına göre karşılaştırmayı artık göremeyecekler mi?
Kadere bakın ki işte olan olmuş ve Trump ABD başkanı olarak Biff gibi dolaylı yoldan olmasa da resmen hükümet yönetti. Güzel yönettiği söylenemediğine göre Biff imajı doğru oldu diyebiliriz. Hatta işin trajikomik tarafı filmde bile gözümüze sokulan bu adama ABD halkı göz göre göre oy verdi gel bizi yönet dedi! - Jefrey Jay Cohen Ayrıntısı: Biff Tanen rolü için oyuncu kadrosunda yer alan ilk isim J. J. Cohen‘di. Ancak Cohen, Eric Stoltz’un karşısında sıska durduğu için onun yerine stand-up komedyeni Thomas F. Wilson geldi. Cohen de Tanen’ın arkadaşlarından biri olarak filmde yer aldı.