Kaçak Akım Rölesi Basit Anlatım
Ülkemizde değeri bilinememiş, bir ürün…
Bir malzeme düşünün ki kullandığınız elektrik aletinde veya sisteminde, elektrik kaçağı oluşması durumunda, kaçağa temasınızda tam elektriğe maruz kaldığınız anda size hissettirmeden sigortayı attırsın hayatınızı korusun… Üstelik fiyatı da özelliğine rağmen ucuz olsun ( 3 sigorta parası kadar olsun.)
Bu malzemeyi kullanmak istemez miydiniz ?
Malzemenin adı kaçak akım rölesi. Piyasada hayat koruma ismi, kaçak akım şalteri diye de biliniyor.
Ülkemizde kaçak akım rölesinin kullanılması kanunen zorunlu olmasına rağmen denetimsizlik sonucu evlerde bile kullanılmıyor.
Bu konuda gevşeklikler yaşanmakta ölümler kaçınılmaz olmaktadır.
Düşünün ki evde şirin yaramaz ufak çocuğunuz prize çivi vs soksa bile kaçak akım rölesini attırır ve aldığınız elektrik çarpılmaz. Daha nasıl anlatabilirim ki önemini !
“Akıllı adam önlemini önceden alır!”
Kaçak Akım Rölesi Kullanımı Zorunlu mudur ?
1996 dan beridir zorunlu hale gelmiştir. Elektrik iç tesisat yönetmeliğinin 18. Maddesi Kapsamında “tesislerde hayat koruma eşikli koruma elemanları tanımıyla” KAÇAK AKIM RÖLESİ Kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.
Kaçak Akım Rölesi (Hayat Koruma Rölesi) Nedir ?
Kaçak akım rölesi, elektrik sistemlerimizde insan hayatını koruması için kanunen zorunlu ve panolarda bulunması gereken bir sigorta çeşididir.
Genellikle Sigorta panosu içinde sigortaların sağ-sol fark etmez en başında bulunur.
Üzerinde sigorta anahtarından ziyade bir de test butonu bulundurur. Bu sayede normal sigorta olmadığını anlarsınız.
Kaçak akım rölesinin çalışma prensibi şu şekildedir.
Elektrikte faz ve nötr ve toprak kavramları vardır. Bunları bildiğinizi varsayarak anlatmaya devam ediyorum.
Bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar.
Kaçak akım rölesinin düzgün çalışması için giren akımla çıkan akımın miktarı birbirlerine eşit olmalıdır.
Devrede akım farklı bir yere kaçarsa, örneğin toprağa, evin duvarına, insan vücuduna vs.
Bu durumda fazdan giden akımın hepsi nötr üzerinden değil, bir kısmı da kaçak üzerinden devreyi tamamlayacağı için kaçak akım rölesi akım farkını anlayacak ve kontağını attıracaktır.
(Dış ortamda kabloların deformesi sonucu toprak altında nem oluşması veya yağmur vs. akımın toprağa akması gibi vs.)
(İç ortamda Kabloların deformesi sonucu kablonun duvara değmesi sonucu vs.)
Örnekle anlatmak gerekirse:
220V bir sisteminde çekilen güç 10,3 Amper ise, bu çekilen güç kaçak akım rölesi üzerinden dolaşacak, yani faz nötr hattını kullanarak geri dönüş sağlayacaktır.
Eğer sizin elektrik tesisatınızda deforme olan kablo var ise, kablonun içindeki teller toprağa veya duvara veya herhangi bir yere teması ya da yakınlığı sonucu ya da nem ile su ile teması sonucu sistemdeki akımın bir miktarı toprağa ya da duvara akarsa, mesela 0.30 miliamper kadarından fazlası.
Bu durumda dönüş akımı 10,27 olacaktır. kaçak akım rölesi bu farkı anlar ve hayat korumak için sigortasını attırır.
Çalışma sistemine başka bir Örnek:
Çamaşır makinesinin dışı metaldir ve bu metale içeriden bir tel bağlıdır. Bu telin diğer ucu makinenin prizindeki toprak hattına bağlanır ki siz prize taktığınızda toprak hattı oluşsun.
Senaryo yazalım: Çamaşır makinesinin içindeki enerji yüklü faz kablolarından herhangi birinin makinenin metal gövdesine temas ettiğini düşünelim…
Bu durumda enerji, makinenin gövdesinden en hızlı olarak toprağa bağlı toprak kablosu üzerinden toprağa akacak ve kaçak akım şalterimiz giden akımla dönüş yapan akımın aynı olmadığını, bir miktarının bir yerlere kaçtığını tespit ederek sigortasını attıracaktır.
Diğer senaryoda; sistemde toprak hattı yok veya toprak kabloları bir noktadan kopuk ise neler olabilir onu senaryo edelim…
Sisteminizde 30ma. kaçak akım rölesi var ve 30ma. düşük bir güç olduğundan toprak hattı olmasa bile akımın bir miktarı makinanın gövdesinden yere akmak suretiyle de atabilir ama makinanın ayaklarının plastik olduğunu ve yere direk temas etmediğini düşünürsek atmayacaktır!
Senaryo şu şekilde gelişebilir…
O anda kaçan akımın 10ma. kadar bir değeri belki toprağa akabilir belki akmaz. Aktığını düşünelim yine de 30ma. değere ulaşmadığı için kaçak akım atmayacaktır.
O sırada siz makine gövdesine dokundunuz diyelim; sizin üzerinizden geçecek olan akım 20ma. değeri bulduğunda toplamda 30ma. kaçacak akımla birlikte kaçak akım yine atacaktır.
Yani siz ne olduğunu anlamadan elektrik çarpılmasını hissetmeden sigorta yine atacak, sizi kurtaracaktır. (Bazı gecikmeli durumlarda yarım saniye kadar hissedersiniz :D)
Sistemde toprak hattının önemi, cihazlar üzerinden akım kaçtığında bu akıma insan bile değmeden sigortanın anında atmasını sağlayacaktır.
Tabi toprak hattı olmasa bile akım sizin üzerinizden aksa bile kaçak akım yine de çalışacaktır.
Toprak hattı kaçak akımın çalışmasını netleştirir ve kaçak akımın atmasını kolaylaştırır.
Ayrıca toprak hattının olması, kaçak akım rölesinin bozuk olduğu bir durumda (bu çok nadir yaşanabilir) bu senaryoda fazın makine gövdesine değdiği durumda akımın büyük kısmını üzerinden toprağa akıtacak ve siz makinaya değdiğinizde direkt olarak 220 volt yerine belki 100-150 volta maruz kalacaksınız elektrik resmen çarpsa bile toprağa kaçan akım sayesinde üzerinizden geçen akım 220 voltun vereceği akıma göre o anda daha düşük olacak ve kendinizi elektrikten sakınmanız saliselik olarak daha kolaylaşacaktır.
Peki Kaçak akım rölesi olmasaydı ne olacaktı ?
Çamaşır makinesini tuttuğunuzda elektrik çarpacaktı.
Çarpılma esnasında 1.sn de insan üzerinden geçen elektrik çok fazla değildir. Çünkü insanın kendisi bir dirençtir.
Nasırlı parmaklar bile elektriği büyük ölçüde keser. Fakat insan çarpıldığında ayarlı direnç gibidir. Elektrik üzerinden geçtiği zamana göre direnci düşer.
Yani zaman çok önemli !
Her saniye üzerinizden geçen akım şiddeti fazlalaşır 2. 3. saniyelerde elinizi bırakamadığınızda Allah korusun şuur kaybolabiliyor…
Bu durumda geciktiğiniz süre ölçüsünce üzerinizden geçen akım vücut içinden kendine yol bularak akımı artırır ve vücuttan girip çıktığı yerde geçen yolları yakar. Büyük hasarlar bırakır.
Tabii hattınızda kaçak akım olmasa bile sistemde illa ki sigorta vardır…
Ama bu sigortaya güvenmeyin. Sigorta kaçak akım rölesi gibi hemen atmaz.
Ne zaman atar ? Taa ki üzerinizden geçen akım takılı sigortanın amper değerini aştığında…
Ancak atar bu da sigorta düşük değerliyse şanslıysanız 20 30 saniyelere belki dakikalara denk düşebilir. Sadece 10-20 sn. elektriğe maruz kalmak zaten ölümcüldür!
Sanırım kaçak akım rölesinin neden bu kadar önemli olduğunu anladık.
Peki durduk yerde neden atar bu kaçak akım rölesi?
Kaçak Akım Rölesi Atma Sebepleri
1. Tesisattaki herhangi bir kablonun deformesi sonucu kablo içindeki teller dış ortama temas ederse az da olsa bir elektrik kaçağı kaybı oluşursa… Oluşacak kaçak 30ma üzerini aştığında bu durumda Atar.
2. Dış ortam tesisatı için söylüyorum yağmurlu havalarda deforme olan kablolara nem girerse daha çabuk atar. Çıplak kabloya su temas ederse kesinlikle atar.
3. Fırın gibi yüksek güçlü aletleri kullanırken çekilen akım yüksek olduğu zaman atabiliyor. Ya da aynı anda iki güçlü aleti kullanırsanız. Örnek: Fırın + Su Isıtıcısı vs.
Not: Kullanılan Kaçak Akım Rölesinin Amperi çektiğiniz akımdan düşükse atması kaçınılmazdır.
4. Toprak hattı iyi değilse atabilir.
5. Kaçak akım rölesinin bozulması durumunda atar.
6. Kaçak akım rölesinin takılı olduğu hatta yük varken Nötr ile Toprak birbirine temas ediyorsa anında atar!
Normalde giren akım ile çıkan akımın birbirine eşit olması gerekir. Siz nötr ü toprağa değdirdiğiniz anda giren akımı nötr haricinde bir miktarını toprak üzerinden kaçıracaksınız bu da kaçak akımın atmasına neden olacaktır.
Not: Bazı binalarda nötr zayıf olan yerlerde toprak ile nötrü birbirine bağlıyorlar. Buna sıfırlama deniyor. Bu tip bir bağlantı yapılan yerlerde kaçak akım rölesi bağlasanız da hemen atacaktır.
7. Civarda yıldırım düşmesi sonucu atar. (Zaten hattınızda 10 15 ma kaçak varsa ve yıldırım da geri kalan 15 ma kadar değeri yükseltirse atabiliyor.)
8. Priz içinde oluşan nemlerden genellikle banyodaki prizlerden atar. Ayrıca mutfaktaki su ısıtıcısı gibi aletlerden de atabilir.
9. En çok görülen durumlardan biri elektrikli şohben rezistans hatasıdır.
10. Çok fazla olan lambalarda her lamba 0.1 ma kaçak oluşturabiliyor ve bu durumda çok fazla lamba takılı olan yerlerde de kaçak akım tutmayabiliyor.
Kaçak Akım Rölesinin Atmaması İçin!
Elektrik tesisatında kaçak akım rölesini sağlıklı olarak kullanmak için:
Toprağın ve nötr hattının birbirinden bağımsız temiz çekilmiş olması gerekir.
En başta tesisat çekilirken kabloların duvar içinde deforme olmaması kaçak oluşturmaması gerekir.
Nem su gibi faktörler olmaması gerekir.
Yaşadığınız binada komşunuz bile nötr-toprak hattını birbirine bağlarsa sizin kaçak akım rölesi atabilir!
Kaçak Akım Rölesi Atıyor Bu Arızanın Kaynağı Nasıl Bulunur ?
Kaçak akım rölesinin neden attığını bulmak için:
1. Tek tek sigortaları indirin (enerji iptal) Kaçak akımı açın tek tek sigortaları açın. (açarken bir miktar bekleyebilirsiniz)
2. Banyodaki nemli prizleri kontrol edin. Evde nem oluşturabilecek her yere bakın. Su ısıtıcısı vs.
3. Kaçak Akım Rölesi de bozulmuş olabilir. Değiştirebilirsiniz.
4. Bütün bunlar fayda etmediyse sigorta panosundan tüm tesisat ayırılır tek tek bağlanarak denenebilir.
Not: Sürekli atmıyor ve bazen atıyor gibi durumlarda bu kaçağı bulmak hakikaten zordur! Bunun haricinde eski binalarda kaçaklar vardır toprak hattı eskidir.
Yeni hat çekilemezse ki genelde çekilmesi maliyetli. Bu durumda Kaçak Akım Rölesi Kullanılamamaktadır!
Edit: Kaçak akımı tespit edebilmek için faydalı bir video arkadaşlar:
https://www.youtube.com/watch?v=hHmoo3aY0lY
Buradan Kaçak Akım Rölesinin değerini bilen tüm elektrikçi arkadaşlara selamlar olsun.
selam olsun merhum 100 no lu adama ve tum okuyanlara..
ben birazda elek fırınlarının neden kacak akım Rölesini (KAK) açtırdığından bahsedeceğim..
benim evde 10 yılı aşkın kullandığım ustu ızgaralı bir mini fırınım var. ızgara 2 kW fırın üst alt toplamı 1 kW..
son zamanlarda KAK aı açtırmaya başladı. Bende arızayı bulmak için fırını açıp tüm devreleri kontrol ettim..
alt ust ızgaralara bağımsız elek vererek çalıştırdım her şey sağlam görünüyor. her kabloyu gerisin geriye taktım.
maşallah Arçeliği tebrik etmek lazım tüm silikon kablolar ve konnektorler ilk günkü gibi pırıl pırıl..
Fakaaaaat..
Bir üst ızgara çalıştırma denemesinde çekilen akım 10 amper… ve 5 dk çalıştıktan sonra rezistans kızgın iken sıcaklığı kısayım dedim termostatı sıfıra doğru alırken KAK açtı! Olayı tekrar daha dikkatli incelediğimde termostat kontaklarının ark yaptığını ve arkın termostat ve fırın şasesine doğru kaçak şerareler meydana getirdiğini fark ettim..
İşte KAK ı açtıran bu kaçak.. termostat düğmesi zaten ufak bişey.. fırın anahtarı da da aynı. o bile yüksek akımda (üst rezistans) açma ve kapamada ark yapıyor.. Üst ızgarada akım 10 A gibi yüksek.. açma kapama yapan her kontak.. bazen zaman saati bile .. KAK ı açtırmaya yetiyor.
Peki bugüne kadar niye açtırmıyordu?? Zira kontak malzemeleri zamanla eskidi..de ondan.. diyerekten termostatı yenisi ile değiştirdim. O da ne ! aynı olay.. KAK yine açtı. termostat devreyi açarken yine ark var.
demek ki mallar iyi değil.. kontak etrafında yeterli açıklık, mesafe yok.. kontak çevresi izoleli değil. bir izolasyon yok..
Minimum malzeme kullanarak max kar etme amacı taşıyan emperyalist üreticiler ve sözüm ona üst akıl sonunda dibe vuracaktır.
Fırın termostatı fırın için yapılmış olup ızgara bölümüne etki etmez. zaten Izgarayı kullanmak için fırının üst kapağını açmak zorundasın.. Ama yine de fırın gövdesi ısınacağından bir miktar etki eder. Zira termostat sensör gövdesi fırın sacı ile temastadır. Isıyı hisseder. bu durumda termostatı sıfıra doğru getirip ısıyı kısmak istemen içgüdüsel olarak doğaldır. devreyi bir noktada keser fakat KAK da açar !. Yani Termostatla oynamak doğru değildir, ana düğmeyi açıp kapatmak doğrudur.
ÇÖZÜM: Piyasada Fırına uyan Termostat nominal akımı 16 A den fazla amperajda bir mal bulamazsın. Mademki piyasada kontak akımı yüksek amperajlı ve iç hacmi arkaların şaseye ulaşmasını engelleyecek kadar iç hacmi büyük veya içi iyi izolasyonlu bir termostat yok.. o halde Çözüm: fırın içine 16 A lik küçük bir kontaktör kullanmak.. Termostatı kontaktor kumandasında kullanmak ve termostatın 10 A olarak kumanda ettiği ısıtıcı devreyi bu kontaktörün kontaklarından geçirmek..
Sorun Sanki çözüldü gibi. ama yine de ızgara konumunda termostatla oynarsan her 10-15 denemede bir kere KAK açıyor.
Şimdi bunu da araştıracağım.. Niye açıyor?? Mademki ben ”Number one” ım bunu bulacağım..
Beni çözümüm bu oldu Bu olanlar Mutfaktaki Priz linyesinde oluyor ve bu linyede 6 ad priz var. buzdolabı, bulaşık mak. vs. yani bu linyede. zaten bağlı cihazlardan ve 20 yıllık tesisatın kendisinden dolayı belli bir kacak akım var… Unutma her cihazın, aydınlatma armatürünün vs yaklaşık 1 mA zati kaçağı vardır.
herkese koşça kalın ..
Rumuz: No1
Örnegin Büyük bir salonda 30 dan fazla ayd. armatürünün bağlı olduğu bir KAK linyesinde kısa devre ve hiç bir hata yoksa bile KAK açar.
NumberOne, değerli yorumun için teşekkür ederim.
Samimi söylüyorum sizin gibi insanlara ülkenin argesinde ihtiyaç var.
Fırını incelemen, sorunu tespit ederek çözüm araman ve bulman takdire şayan.
Yorumun umarım ihtiyacı olan birilerine faydalı olur.
Herkes işini düzgün yapsa ileriyi görebilse zaten bu tarz sorunlar olmaz.
O fırın acaba o hatadan ders alıp kendini düzeltmiş midir?
Yoksa evin elektrik tesisatına çamur atıp kaç evin kaçak akımı iptal ettirilmiştir!
Firma belli ki kronik sorunlu malzeme üretmiş.
Olması gereken bu tip hatalarda firmanın doğru malzemeyi üretip bedava olarak değiştirmesi olmalıdır.
Argeye yatırım yapmazsan zincirleme felaketler süregelir.
En kötü senaryo:
Bunun sonucunda kaçak akımı ipta edilen evde elektrik çarpılması ve ölümler olabilir.
Ayrıca konunun sonunda belirttiğin her malzeme 1mA akım çektiğini bilmiyordum.
Bu bilgi şu an benim ne kadar işime yaradı bilemezsin.
260 lambalı bir sistem kullanıyorum ve 30mA de kaçak akım attırıyordu.
Bunu çözmek adına 300mA kaçak akım rölesi takmıştım. Sorun çözülmüştü.
Ben şaltterin atma sebebini kabloda oluşan kayıplara bağlamıştım.
Bu belirttiğin olay gayet mantıklı.
Peki şimdi aklıma geldi 500 lamba olsaydı ne olacaktı ?
Bildiğim kadarı ile piyasada 30mA ve 300mA tipte kaçak akım sigortaları mevcut.
500 lambada bu 500mA demek olmaz mı bu durumda kaçak akım kullanamayacakmıydık. 😋
Kazakistan’dan selamun aleyküm
Ben evde ali expresten aldığım termostat ile yumurtlama aparatına taktım termostatın çalışma sistemi çok basitmiş nötrdeki kabloyu bağlamak lazımmış.
Hocam benim bu isiticiya bağlandığım termostat belli bi ısıya gelince sadece nötr ‘deki akımı kesiyormus bu sayede 1500w luk ısıtıcı çalışmıyor sadece nötrden gelen akımı termostat kestiği için bu kaçak akım yapar mı ve ısıtıcıyı kullaniyor muş gibi elektrik yer mi?
Türkiye’den Aleyküm Selam Hoş Geldiniz Sefalar Getirdiniz.
Nasıl bir sisteminiz var bilemedim ama şunu söylemeliyim. Sistemler genelde otomatik olarak elektriği keserken nötr yerine faz kısmını keserler ki boştayken üzerinde elektrik bulunmasın.
Sadece nötr ü kestiğini nereden anladınız?
Muhtemelen sizin kablolarda faz ile nötr yeri ters bağlanmış.
Devre üzerinde veya cihazınız üzerinde ya da kitapçığında L ve N değerleri vardır. Devreyi buna göre bağlamalısınız.
L fazdır. N nötr.
Sisteminiz fişli ise fişi ters çevirirseniz sorun ortadan kalkar.
Kablo ile bağlı ise uçları L ve N yazan değerlere göre bağlayınız.
Önce kontrol kalemi ile fazın hangi kablodan geldiğini tespit ederek bunu L yazan yere bağlayın.
Ayrıca faz veya nötr kesildiğinde sistem akım çekemez ki elektrik yemez yani rahat olun.
Isıtıcı devresi ısınmadan kesinlikle elektrik sayacını çalıştıramaz.
Elektrikte uyulması gerekli kurallar vardır. Ama uyulmasa bile kimse fark etmez ve çalışması anlamında problem çıkartmaz.
Sizin durumunuz şuna benziyor: Ampullerin takıldığı duy var ya;
Bu duyun içine bakarsanız ampulü çevirdiğinizde ampulün metal kısımlarının değeceği bir orta noktası vardır bir de yan temas noktası vardır.
Duyu bağlarken rastgele bağlarsanız ve faz kısmı duyun yan kısmına denk gelirse elektrik açıkken ampul değişimlerinde eliniz yan kısma temas ederek sizi çarpma riskine sokabilir. Ama buna kimse riayet etmez çünkü değmediğiniz sürece sorun yoktur 🙂
Sağlıcakla kalın hoşçakalın…
Çok sağolun cevabınız için.teşekürler
Merhabalar,
Öncelikle çalışmanız için teşekkürler. Bazı düzeltmeler yaparsanız daha iyi olur.
Çizim simülasyonunda yukarıdan prize kadar (PE) Koruma iletkeni de gelmeli.
Sigorta diye belirttiğiniz elemanlar Sigorta değil (MCB) Minyatür Devre Kesici dir.
İyi çalışmalar, kolay gelsin
Minyatür devre kesicinin adı otomatik sigorta değil midir?
Burada önemli olan kaçak akım rölesinin nasıl çalıştığını belli etmekti. Dikkat ederseniz resimlerde sigortaların cinsleri bile çok belli değil.
Sistemi en basit yolla anlatmaya çalıştım.
Animasyonda ise topraklamanın olmadığı durumda çamaşır makinesinin üzerindeki elektrik insan üzerinden geçeceği anda KAR attığını göstermeye çalıştım.
Teşekkür ederim.
Merhabalar,
Minyatür devre kesicinin adı yine Minyatür devre kesici dir (MCB).
https://www.se.com/ww/en/product-range/65817-easy9-devices/
https://new.siemens.com/global/en/products/energy/low-voltage/components/sentron-protection-devices/miniature-circuit-breakers.html
Biz ülkemizde farklı bir isim verince adı değişmiyor maalesef.
Bizim standartlarımıza da Ev tipi kesici şeklinde girmiştir.
Sigorta çalışma şekli ve standardı farklıdır(IEC 60269), Minyatür devre kesicilerin standart ve çalışma şekilleri çok farklıdır (IEC 60898).
Bu standartları inceleme imkanınız olursa daha detaylı bilgileri görebilirsiniz.
Animasyon bu haliyle yanlış anlaşılabilir, o nedenle yazmıştım. Örneğin sistemde hiç topraklama yoksa KAR neden atsın?
İyi çalışmalar, başarılar.
Ben ikisi aynı demiyorum ama paylaştığın siemens in sitesine bile bakarsan MCB nin sigorta adı altında sunulduğunu görürsün:
https://www.se.com/tr/tr/product-subcategory/1605-acti9-minyat%C3%BCr-devre-kesiciler/
Burada sigortaları anlatmadım ayrıntılara takılma bence:
Sistemde topraklama yoksa kar neden atsın demişsin…
Kar Topraklama ile verimli çalışır ama sistemde topraklama olmasa dahi KAR atar 🙂
Kar bir kaç prensibe dayalı çalışır bunlardan biri fazdan çekilen akım ile nötrden dönen akımın eşit olması ilkesidir. O animasyonda gösterilen de bu zaten miliamper seviyelerinde bir kaçağın insan üzerinden toprağa akması durumunda fazdan çıkan akım nötürde değişeceğinden Kar atar.
Iyi gunler,
Diyelim ki prize çatal soktum iki delige birden ayagimda da plastik veya onun gibi yalitkan olmayan bir terlik var. Bu durumda ayni lambanin yandigi gibi devre benim üzerimden tamamlandigi icin kacak akim rölesi atmaz. Bu dogru mu, tesekkurler?
Bu nasıl bir fantezi arkadaşım ahaha
Neyse senaryoyu yazmışsın sonunu da ben getireyim.
Bunu elektrik sisteminin normal çalıştığını varsayarak yazıyorum:
Prizde 2 delik var.
Elinde iki delikli çatal var diyelim.
Çatalı prize soktuğunda ilk olarak nötre mi değer faza mı? 😬
Nötr e değerse sorun yok. Ama sadece faza değerse akım senin üzerinden geçtiği anda KAR atacaktır.
Diyelim ki ikisine aynı anda değdirmeyi başardın.
Çatalın faz ve nötr e değen noktalarından en kısa yoldan akım geçer devreyi tamamlar.
Çatalın iletkenliği elin iletkenlinden kat kat fazladır.
Kısa devre anında çatalı tutsanız da üzerinizden çok ufak bir oranda elektrik akar.
Bu ufak oran bile kaçak akımını her türlü attıracaktır.
Ama yaptığın işlem bariz kısa devre işlemi olduğu için kaçak akım mı önce attı sigorta mı önce attı anlamayacaksın. 😬
Yine de faz ile oynama derim…
Kaçak akımı zayiat olmadan denemenin en güzel yöntemlerinden biri; kontrol kalemi ile nötr ü tespit et.
Nötr ile toprağı birbirine temas ettir. Kar atacaktır.