Ülkenin Düzelmesi İçin Yapılması Gerekenler

Ülkem nereye gidiyor?

Gidiş hat iyi değil. Ama düzelmek için oturup düşünmek lazım.

Sizin yerinize oturdum kafa patlattım…

Ülkenin düzelmesi açısından yapılması gereken tespitlerimi liste halinde yazıyorum.

Bu yazdığımın bir 50 100 katını daha yazabilirim.

Bir gün belki yapılır. Yapılırsa ne ala…

ADALET

  1. Adaleti hakkaniyetle sağlamak. Halihazırda olan hukuk kurallarına riayet etmek. Her türlü çifte standartı ortadan kaldırmak.
  2. Hakim ve Savcılar döneme göre karar verici değil, her dönem aynı kararı verici olması gereklidir. İktidar ile bağlarının tamamıyla kesilmesi gerekir ki işini dürüstçe ve hakkaniyetle yapabilsinler.
  3. Avukatlar: Dokunulmazdır. Suçu olanlar hariç bu kaide değiştirilemez. Günümüzde avukatları içeride görüyorum. Nedeni ise birilerini savundu diye bu suç görülüyor. Avukatların işi bu!
  4. Hakim Savcı Avukat: Bunlardan işini yaparken kasıtlı olarak hak yiyen, rüşvet yiyen heyet ile tespit edilip, cezası en yüksekten kesilmesi gerekir ki bu ibretlik olsun bu ihtimal ortadan kalksın.
  5. Adaletin hızlanması gerekli: Beklemenin bir süresi olmalıdır.
  6. Milletvekillerinin maaşları düşürülmelidir. Milletvekilliği maaş için yapılacak bir iş olmamakla birlikte, Günümüzde asgari ücretin kaç katı almaktadırlar ve üstelik bir sürü imkanları olan milletvekilli maaşları öğretmen maaşına indirilmelidir. Yoksa millet vekilleri milletin halinden anlayamazlar!
  7. Hukuki kurallara göre devlette makam araçları kimlere verileceği belirlenmiş olmasına rağmen alt yönetim kadrolarında bile makam aracı olduğunu görüyoruz. Teftiş ile belirlenerek durum raporu hazırlanması ve bu araçların iptali gerekir. Ayrıca makam araçları lüks modelden seçildiğini de gördüm bunların bir an önce düzeltilmesi ekonomik açıdan gerekli olduğu gibi toplumun kültürünü bozmamak açısından da önemlidir.
  8. En büyük sorunlardan biri liyakattir. İşi ehline vermek gerekir. Tecrübe konularında yaş faktörü de dikkate alınacağı gibi, her yaşın da tecrübeli olmadığı bilinmelidir.

EĞİTİM ve BİLİNÇLENDİRME

  1. Eğitimi sürekli olarak değiştirmemek lazım. Bir defa değişmesi için sağlam çalışma yapılır. Örnek alınması açısından model ülkeler uzun bir süre izlenir. Değişimin iyi olacağına oy birliği ile karar verilirse değiştirilir. Sistem oturduğundan sistemin kalıcılığını sağlamak lazımdır.
  2. Değişiklikler yaparken, okul saatleri ile performans ilişkisini iyi kurmak. (8 saat eğitim yerine eğitimi şekillendirip 4 – 6 saat yapmak daha yararlı olabilir)
  3. Öğretmenler seçilmeden gideceği alana göre kısa bir kurs ve sonrası sınav olabilir. Buna göre öğretmenler okullara seçilerek yönlendirilebilirler.
    (Her öğretmen ilkokul öğrencileri düzeyine inemeyebilir veya lise öğrencilerini zapt edemeyebilir.)
  4. Sınıflarda 20 kişi civarında öğrenci bulunmalı. Daha fazla öğrenci olduğunda öğretmenler her öğrenciye özel ilgi gösteremez.
  5. Kamu Spotlarına daha çok yer vermek gerekir. Bunları eğlenceli kılarak halkı her konuda bilinçlendirmek lazımdır.
    (İktidar-Muhalefet ortak hazırlayabilir.)
  6. Televizyon kanallarını denetlemek gereklidir, Medyanın iktidarla ilişkisi olmaması hukuki açıdan gereklidir ki eleştiriler rahatça yapılabilsin. Doğrular çarpıtılmasın. Eleştri olmazsa yanlış hamleler görülemez.
  7. Televizyon kanallarındaki dizileri sınırlamak, diziler çıkmadan dizi konularındaki yanlışları psikologlar eşliğinde düzenlemek. Gerekirse onay vermemek.
  8. Suç şüphelisinin dövülmemesi gerektiği halka kamu spotları ile örnekler ile anlatılmalıdır. (Bir çok insan mesela örnek olarak hırsızlık yapmadığı halde hırsız damgası ile dayak yiyor haksız yere linç girişiminde bulunuluyor. Bizzat şahit olduğum var.)
  9. İnsanlar hak aramayı bilmeliler ve bunu nasıl arayacağını öğrenmelidirler. Hukuk yolları vs. eğitimi artırmamız gereklidir.
  10. Kamu da yöneticiler merhametli ve kibirsiz kimselerden seçilmelidir. Yöneticilere sorumlulukları ile ilgili bir öğreti verilmeli ve astına karşı adaletli olması gerektiği öğretilmelidir.

TEFTİŞ VE DENETİM

  1. Ülkede denetim mekanizmasını her alanda sağlamak ve rüşvet yemeyen işini doğru yapan denetim görevlileri yetiştirmek.
  2. Denetim görevlilerini denetleyecek, gerekirse hukuki yolla ceza verecek bir üst denetim mekanizması kurulması.
  3. Ülkede takım, dernek, tarikat, cemaat gibi unsurları yok edemeyeceğiniz ispatla aşikardır. Kaldıramıyorsanız menfaat sağlamadan bunu devlet eliyle sürekli denetlemek gereklidir. Özellikle dini anlamda parasal mekanizmaların kötüye kullanıldığı ve din işin içine girince sorgulamanın yapılmadığı unutulmamalıdır.
  4. Gıda konusunda katı kurallar koyulması gerekir.
    a. Örneğin bazı ülkelerde yasaklanan glikoz şurubunu neden engellemiyoruz? Birileri para kazansın diye bunu engellememek halkımızı dolaylı yoldan zehirlemek değil midir?
    b. Etlerin denetimleri yapılmalı, üretim ve satış açısından değerlendirmeler yapılıp buna çiftçilik sektöründe adımlar atılması sağlanmalıdır. Hile saptanan ve 3 defa kapatılan dükkan bir daha açılmamalıdır. Günümüzde 10 defa ete hile karıştıran dükkanlar hala açık. Dükkanın ismi değişiyor farklı isimde aynı haltı tekrar yiyor bunun önüne geçmek çok mu zor?
  5. Dolandırıcılık hat safhada ve kimse ses etmemektedir. Telefon dolandırıcıları vs. Bunların önüne acilen geçilmelidir.
  6. Reklam yanıltmalarının suçu tespit edildiği vakit yüksek cezalar ödetilmelidir.
  7. Tüketiciyi koruma olarak daha detaylı çalışmalar yapılıp firmalara iltimas olmaksızın daha yüksek cezalar kesilebilir. Bu cezaların mağdurlara ödetilmesi şartı konulabilir. Örneğin taahhüt şartı kalkmıştı bunun ismini değiştirip 1 yıl kalma sözünüze vs aldatmacaların bağlayıcılıkların ortadan kaldırılması gereklidir.

KOLLUK KUVVETLERİ

  1. Kolluk kuvvetlerine başta merhamet ve hukuk kuralları bilinci ve iletişim kurmada nezaket aşılamak gereklidir.
  2. Kolluk kuvvetleri, halka bir üstünlük kurma çabası içine girmemelidir. Kolluk kuvvetlerine Kibirli olunmaması öğretilmeli ve sık sık hatırlatılmalıdır.

SAYGI

  1. Büyüklere saygı küçüklere sevgi kuralı benimsenmelidir. Tabi her büyük saygıyı hak etmek durumunda değildir.
  2. Ülkede herkesin birbirine saygı göstermesi gerekmektedir. Bu anlamda Japonya örnek alınabilir.
  3. İktidardakilere ekstra bir saygı gösterilmemesi gerekmektedir. Bu yalakalığa girer.
  4. İnsanları konuşturmamak sosyal patlamaya neden olur. Eylemini düsturuyla yapacak insanlara engel olmamak gerekir.

SEVGİ

  1. Bu vatan hepimizin. Hepimizin birbirini sevmesi gereklidir. Bunun için herkesin çabalaması gerekir.
  2. Değer yargısı sorunu: Toplumda insanlara değer verilmiyor. Örneğin atama yapılacak insanlar evlilerse farklı şehirlere atanabiliyor. Bu bariz anayasaya aykırı ve kimse bunun önüne geçebilmek için bir adım atmıyor.
  3. Vatan sevgisini aşılayamamış olmalıyız ki beyin göçü olmakta ve gençlerimiz yurt dışına gitmek istemektedir. Bunun için bireysel değer yargısı sorunu çözülmelidir. Yurt dışına gitmek isteyen sayısı çok ise zaten bir problem var demektir ve problemin önüne geçmek için her adım atılmalıdır.

SAĞLIK

  1. Su önemli. Ülkedeki kaynakları düzgün kullanmak ve yabancılara satmadan işlememiz gereklidir. Ayrıca evlere eskisi gibi içilebilir su getirmek lazımdır. Suyu da sürekli test ederek denetlemek gerekir.
  2. Sağlık konusunda hasta ve doktor oranlarını iyi hesap etmek gerekir. Hastanedeki emar vs alet edevatları da hastaya göre oranlamak gerekir ki vatandaş bir emar çektirmek için 6 ay beklemesin anında çekilebilsin.

YABANCILAR

  1. Ülkenin demografik yapısı değişiyor yabancıların acilen ülkelerine gönderilmesi gerekiyor.

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın. Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın. Doğacaktır sana va’dettigi günler hakk’ın… Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri ‘toprak!’ diyerek geçme, tanı: Düşün altında binlerce kefensiz yatanı. Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.


Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil…

Hoşçakalın dostlar.

Yazar: utquick

Merhaba, Bu site 2017 senesinde kurulmuştur: Kemal SUNAL 'ın 100 Numaralı Adam filminden feyz alınarak kurulan sitemiz, filmdeki Halk Kahramanı rolünü de bünyesine katarak dürüst paylaşımlarda bulunmaktadır. Bizi takip ediniz. Büyük bir aile oluyoruz. Tek güvencemiz paylaşımlarımızın samimiliğidir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

Cevabı alabilmek için E-Posta adresinizi doğru yazmaya özen gösteriniz.